Normal_waterkraan_water_kraan_druppel

Ongeveer zestig procent van de in Nederland gebruikte erectiemiddelen komt niet uit een legale apotheek, zo is gebleken uit een analyse van het rioolwater door het RIVM en KWR Watercycle. Dat meldt de NOS.

Door zeven dagen lang naar de resten van de medicijnen in rioolwaterzuiveringsinstallaties in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht te kijken, denkt het RIVM een schatting te kunnen maken van de totale omvang aan erectiemiddelen (en andere receptgeneesmiddelen) die jaarlijks op de zwarte markt (via internet) worden aangeschaft.

Zo konden ze een schatting maken van de gebruikte hoeveelheid erectiemiddel sildenafil, bekend onder de merknaam Viagra. Dat werd vergeleken met de geschatte legale consumptie van sildenafil. De onderzoekers konden minstens zestig procent niet verklaren door legale verkoop.

Jaarlijks worden op de zwarte markt grote hoeveelheden receptgeneesmiddelen, vooral erectiemiddelen en afslankmiddelen, in beslag genomen. Als deze drie plaatsen representatief zijn voor andere Nederlandse gemeenten, worden er meer illegale erectiemiddelen gebruikt dan legale. Als mogelijke oorzaak voor de populariteit van het bestellen van illegale geneesmiddelen via internet wordt genoemd dat mensen het beschamend vinden om ze af te halen in een apotheek.

© Nationale Zorggids