Normal_martin_van_rijn_pvda

Meerdere gemeenten in Nederland hebben een noodvoorziening getroffen van waaruit zieke inwoners of hulpverleners een voorschot op het pgb krijgen wannneer deze mensen in ernstige problemen dreigen te komen doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van pgb's niet op tijd afhandelt. De gemeenten omzeilen hierbij de SVB. Dit meldt NRC naar aanleiding van een rondvraag die zij deden onder 50 gemeenten. 

Volgens NRC hebben zeker zeventien gemeenten pgb's voorgeschoten. Het gaat hierbij vooral om kleine gemeenten, maar ook enkele grote. De gemeenten zijn gelegen door het hele land. Naast de zeventien gemeenten die daadwerkelijk het geld voor hebben geschoten, zijn er nog zeven die een noodvoorziening hebben getroffen. Deze hebben ze vooralsnog nog niet gebruikt. 
 
Het idee is als volgt. Wanneer een zieke inwoner of een hulpverlener in ernstige problemen dreigt te raken doordat de SVB de uitbetaling van het pgb niet (tijdig) regelt, dan schiet de gemeente het bedrag voor vanuit een noodfonds. Sommige gemeenten betalen de zorgverlener, anderen de patiënten zelf. De gemeenten willen op deze manier voorkomen dat er geen zorg meer wordt geleverd. Zij omzeilen de SVB omdat zij geen vertrouwen hebben in het systeem. Er wordt met de bewoners afgesproken dat zij het geld terugstorten naar de gemeente wanneer de SVB over de brug komt met geld. Er zijn ook gemeenten die geen voorschotten uitbetalen, maar die hun inwoners wel helpen bij hun aanvraag voor een pgb-declaratie bij de SVB. Met name grote steden doen dit, omdat zij te veel burgers hebben die gebruikmaken van een pgb. Het opzetten van een noodfonds is voor deze gemeenten te kostbaar. 
 
Vandaag moet staatssecretaris Van Rijn zich voor de zesde keer verantwoorden tegenover de Tweede Kamer voor de problemen met het pgb. De staatssecretaris heeft de afgelopen periode zwaar onder vuur gelegen. Het vertrouwen is ver afgebrokkeld. 
 
© Nationale Zorggids