Normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het Verbond van Verzekeraars en de seniorenorganisatie Unie KBO hebben een nieuwe digitale training ontwikkeld. De elearning, Veilig Wonen, gaat ouderen helpen bij een veiliger woonsituatie. Ouderen zijn vaker dan gemiddels het slachtoffer van babbeltrucs en ze zijn kwetsbaarder bij brand. Dit meldt het CCV. 

De gratis cursus, te volgen op www.woonveiliger.nl/elearning, leert ouderen op een leuke, interactieve manier wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in huis te vergroten. Zowel als het gaat om brand en babbeltrucs als om inbraak en woningovervallen. 
 
Diverse partijen hebben hun zorgen geuit over de toenemende risico's voor ouderen, die onder meer uit de cijfers af te leiden zijn. Uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt bijvoorbeeld dat bij brand onder mensen boven 65 jaar 2,7 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar. Het CCV, het Verbond en de Unie KBO hebben daarom nu de handen ineen geslagen om het aantal slachtoffers onder ouderen te beperken. Ook heel belangrijk omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.
 
Senioren kunnen de training zelf, of samen met familie of een verzorger, thuis doorlopen op een computer of tablet. Daarnaast brengen de Veiligheidsvoorlichters van de Unie KBO de digitale training onder de aandacht tijdens voorlichtingsbijeenkomsten of hun bezoek bij ouderen thuis.
 
© Nationale Zorggids