Normal_oudstok

De richtlijn voor gezonde bloeddrukwaarden voor vijftigplussers moet scherper. Dat is de mening van het Amerikaanse gezondheidsinstituut nadat het zes jaar onderzoek deed naar de voordelen van een relatief lage bloeddruk, meldt NU.nl. 

De National Institutes of Health (NIH) onderzocht voor hun jarenlange onderzoek meer dan 9300 ouderen. Bij bloeddruk bestaat er een onderscheid tussen boven- en onderdruk. Het onderzoek van de NIH gaat over de bovendruk en die wordt als acceptabel gezien bij 140 mmHg. Dat is een eenheid waarin bloeddruk gemeten wordt.

De richtlijn voor de bloeddruk moet echter naar 120 mmHg worden bijgesteld, stellen de onderzoekers uit Amerika. Zij zagen dat een groep ouderen bij wie de bovendruk onder de 120 mmHg lag, bijna een 25 procent lagere sterfkans had dan de groep bij wie de bovendruk tussen de 120 en 140 mmHg lag. Ook het risico op een hartaanval of beroerte is ongeveer 33 procent lager.

Met de uitkomsten van dit onderzoek stelt het NIH dat de voordelen van een lage bloeddruk groter zijn dan verwacht. De bevindingen weerleggen de aanname dat de bijwerkingen van medicijnen tegen een hoge bloeddruk zwaarder wegen dan de voordelen, zo stelt het NIH.

© Nationale Zorggids