Normal_oudere_hand

Nederland is één van de beste landen in de wereld om oud te worden. Als het gaat om het welzijn van de ouderen, staat ons land op de zesde plaats in de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Global Age Watch, meldt RTL Nieuws.

Als het gaat om inkomenszekerheid staat Nederland zelfs op een vijfde plaats. Dit komt omdat ouderen in Nederland pensioen ontvangen en er een groot sociaal vangnet is. 91 procent van de 60-plussers heeft namelijk iemand om op te leunen.

Nederland zakt echter weg wat betreft gezondheid en de gemiddelde levensverwachting. Op dat gebied moeten we respectievelijk twaalf en zeventien landen voor ons laten. Daar komt bij dat slechts 61 procent van de 55- tot 64-jarigen een baan heeft.

In Europa hebben vooral ouderen in Griekenland het lastig. Ook in landen als Portugal, Spanje en Italië, die een stevige knauw kregen door de eurocrisis, is het niet altijd een pretje voor ouderen. Dat komt vooral omdat daar is bezuinigd op de gezondheidszorg en openbaar vervoer.

Volgens het rapport is het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa opvallend. Dit komt omdat in Noord-Europa al een eeuw geleden begonnen is met de opbouw van het pensioenstelsel, terwijl in Zuid-Europa dat pas recentelijk is geïntroduceerd.

© Nationale Zorggids