Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

De Rotterdamse zorginstelling Humanitas wil dat ouderen nog langer thuis blijven wonen in de toekomst. Humanitas wil de eerste Nederlandse zorginstelling zijn die geen hulp biedt in een verpleeg- of verzorgingshuis, maar gewoon thuis. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Gijsbert van Herk, voorzitter van de Raad van Bestuur van de organisatie, denkt dat Humanitas binnen tien tot twintig jaar geen verzorgings- of verpleeghuis meer heeft. Door veranderingen in de zorg lijkt het onvermijdelijk dat verzorgingshuizen verdwijnen. Ouderen moeten nu al langer thuis blijven wonen. Ernstig zieke of dementerende ouderen kunnen nog terecht in verpleeghuizen van Humanitas. Echter denkt Van Herk dat zij deze zorg ook thuis kunnen ontvangen.

“We hebben 3.500 medewerkers. Laat die zorg verlenen in de stad, dichtbij de mensen en hun omgeving, in plaats van dat ze een gang bemannen met meerdere cliënten”, zegt Van Herk. De voorzitter denkt dat als thuiswonen echt niet lukt,  dat er dan 'kleine straatjes' of speciale hofjes ingericht moeten worden. “Je moet dan niet denken aan woningen zoals ze nu zijn, maar aan woningen met bepaalde voorzieningen. Bijvoorbeeld aan een rijtje met huizen, waar je niet zomaar naar buiten kunt lopen als je lijdt aan dementie en soms dwaalt.”

©Nationale Zorggids