Normal_dementie_alzheimer_bejaard

De Nostalgiekar, een kar met uiteenlopende producten van vroeger, kan mensen met dementie weer even in het 'nu' laten leven. Met de producten in de Nostalgiekar gaan ze even terug in de tijd. Dat meldt Zorgvisie. 

In de Nostalgiekar van Magentazorg en netwerk voor ouderenzorg DoSocial zitten onder andere een koffiemolen, een mattenklopper en een petroleumstel. Door de zintuigen bij mensen met dementie te stimuleren en ze bloot te stellen aan spullen, geur en geluid uit het verleden is het mogelijk om herinneringen op te halen. Magentazorg hoopt hiermee het welzijn van zijn dementerende bewoners te verbeteren. “Het kortetermijngeheugen van mensen met dementie is weg, maar de herinneringen van vroeger zijn ze nog niet kwijt. Vooral herinneringen die verbonden zijn aan sterke emoties zijn in de hersenen opgeslagen. Die willen we hen laten ophalen”, zegt Susan Baks van Magentazorg.

DoSocial en Hans Kirchoff, lid van de cliëntenraad van Magenta kwamen samen met het idee voor de Nostalgiekar. Herinneringen ophalen bij mensen met dementie is niet nieuw, maar vaak ontbreekt het verpleeghuizen aan ruimte en personeel om er iets mee te doen. Met de Nostalgiekar kan naar de woonkamer van een verpleeghuis gereden worden. Bestaande vrijwilligers zijn getraind om ermee om te gaan. Op woon-zorglocatie De Lauwershof is de kar getest. Bewoners werden vrolijker en begonnen met verhalen. “Mensen die normaal alleen 'ja' en 'nee' zeggen, kunnen ineens weer praten. Daardoor kunnen wij hen beter leren kennen en de zorg die we bieden goed op de persoon afstemmen”, aldus Baks. De opleving van de mensen is tijdelijk. De kar word per keer een uur opgehaald en daarna zijn de bewoners moe. Toch blijft de glimlach die ze hiervan krijgen nog zeker zo'n twee uur op hun gezicht.

©Nationale Zorggids