Normal_ouderen_wandelstok_handen

De Tilburg Frailty Indicator (TFI) blijkt de beste manier te zijn om kwetsbaarheid bij ouderen te meten. In een groot internationaal onderzoek werden 38 instrumenten met elkaar vergeleken, de Nederlandse TFI blijkt het beste instrument. Dat meldt Nursing.

In 2010 bracht Robbert Gobbens van Tilburg University de TFI uit. Sindsdien is het instrument veelvuldig getest. HBO-V studenten bij de Avans Hogeschool testten het tijdens huisbezoeken aan zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar of ouder. Ongeveer vijfhonderd mensen zijn ondervraagd en het meetinstrument is bij tweehonderd mensen gebruikt.

In het eerste deel van de TFI worden tien korte vragen gesteld waarbij onder andere naar de leeftijd van de oudere wordt gevraagd en hoe de leefomgeving is. Daarna wordt er in met vijftien vragen ingegaan op de mate van kwetsbaarheid van de oudere op fysiek, psychisch en sociaal niveau. “Ik heb eerst uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en met experts gesproken om de definities van kwetsbaarheid te formuleren. Elke vraag die ik geformuleerd heb, is getest met evidence-based instrumenten die er al waren. Dus de vraag 'Mist u wel eens mensen om u heen?' is gevalideerd met de eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld. En de vraag 'Heeft u problemen in het dagelijks leven door slecht lopen?' is gevalideerd met een looptest”, zegt Gobbens.

Hoeveel zorginstellingen er op dit moment gebruik van maken is onbekend. Voor zover Gobbens weet maken een aantal Brabantse instellingen er gebruik van. Hij hoopt dat de uitslag van het onderzoek andere instellingen er ook toe beweegt om de TFI te gebruiken. Door de kwetsbaarheid op een juiste manier te meten, kan hier tijdig op ingespeeld worden. “En zo voorkom je mogelijkerwijs gevolgen van kwetsbaarheid zoals een ziekenhuisopname of voortijdige sterfte”, aldus Gobbens. 


©Nationale Zorggids