Normal_kinderen__rennen__sport__beweging__gym

De gemeente Roosendaal komt met maatregelen om mensen met een beperking te ondersteunen in het normale leven. Tevens zet het een stimuleringsfonds op. De uitgangspunten van de gemeente zijn dat iedereen kan participeren in de samenleving, dat mensen beter geholpen worden en dat professionele ondersteuning beschikbaar blijft voor iedereen die dat nodig heeft. Centraal staat dat mensen die niet zelfstandig kunnen deelnemen aan de samenleving, daarbij worden geholpen. Dat meldt de Roosendaalse Bode. 

“Inmiddels zijn we eraan gewend geraakt dat we onze zorg anders hebben ingericht, namelijk van zorgaanbod naar zorgvraag. Daarbij hebben we al veel beter leren luisteren naar de concrete vragen die men ons stelt. We gaan verenigingen en clubs helpen bij de problemen waar ze tegenaan lopen”, zegt initiatiefnemer en SP-wethouder Hugo Polderman. De wethouder wijst hier specifiek naar de zorgvraag van iemand die graag bij een club of vereniging wil, bijvoorbeeld een autistisch kind dat graag wil voetballen. Als een vereniging een dergelijke aanvraag krijgt, kan het een verzoek indienen voor speciale hulp om het mogelijk te maken voor dat kind.

Met het stimuleringsfonds en de betreffende maatregelen zet de gemeente in op gemakkelijk deelnemen aan reguliere activiteiten. Hiervoor gaat het in gesprek met zorginstellingen, woningcorporaties, sportverenigingen en andere verenigingen om zo vast te stellen wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Ook wil de gemeente zijn inwoners op het hart drukken altijd een melding te maken wanneer ze zien dat het niet goed gaat met iemand. Bijvoorbeeld wanneer iemand met dementie in de problemen komt. Vorig jaar trof de gemeente al enkele maatregelen om mensen met een beperking te laten deelnemen aan de samenleving, het stimuleringsfonds en de nieuwe maatregelen zijn er een goede aanvulling op. 

©Nationale Zorggids