Logo_th_8b01c82b528000fdf7c8c8452ae263b2_1444061998copyfnvsenioren_logo1

Vandaag lieten ruim 2.000 senioren een krachtig geluid horen tijdens de manifestatie van FNV Senioren in Amersfoort. Ze zijn het zat. De koopkracht van veel senioren gaat al jaren achteruit en ze zien bijna niets terug in compenserende maatregelen. Rondkomen is voor veel senioren steeds moeilijker. Dat meldt FNV.

Jan de Jong, voorzitter van het sectorbestuur FNV Senioren: “Het is genoeg geweest voor onze ouderen. Jaar na jaar hebben ze moeten inleveren en nu het beter gaat zouden niet alleen de werkenden maar ook de ouderen daarvan moeten profiteren. FNV Senioren gaat op pad om dat tussen de oren te krijgen in Den Haag. Om senioren kan niemand meer heen.” FNV Senioren staat niet alleen. Ruim 50.000 mensen tekenden de FNV-petitie voor meer koopkracht voor ouderen zo werd bekendgemaakt in Amersfoort.

De manifestatie is voor FNV Senioren de aftrap van de campagne ‘De kracht van senioren’ en zet senioren op de kaart bij politici voor de Rijksbegroting 2017 en de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. “Actievoeren loont, dat werd begin deze week weer duidelijk toen bekend werd dat de bezuinigingen op de langdurige zorg van de baan zijn. Geweldig nieuws natuurlijk, ook voor veel senioren. Maar wij missen in de begrotingsafspraken voor 2017 wat het kabinet gaat doen aan de reparatie van de koopkracht van ouderen,” aldus Ruud Kuin, dagelijks bestuurder FNV.

De campagne en petitie zijn een signaal naar de politiek. Het inkomen van senioren staat onder druk door het korten van pensioenen en een stijging van de kosten van zorg, levensonderhoud en huur. De Jong: ‘Senioren hebben geen werkgever of cao. In die zin zijn senioren afhankelijk van de politiek. Die draait aan de knoppen. Daarom gaat FNV Senioren samen met de leden de politici de komende tijd meer en meer op de huid zitten, zodat er afspraken komen voor meer koopkracht voor ouderen in de begroting van 2017 en de verkiezingsprogramma’s.

Vrijdag 17 juni gaat FNV Senioren in debat met diverse politici over koopkracht van ouderen. Onder leiding van Wouke van Scherrenburg ondervraagt FNV Senioren diverse politici op de verschillende onderdelen van de koopkracht van senioren: de AOW, het pensioen, zorgkosten, eigen risico van de zorgpremies en belastingmaatregelen. FNV bevraagt de politieke partijen over hoe hoog zij senioren op de agenda hebben staan en hoe ze koopkrachtverlies bij hen gaan voorkomen in de volgende kabinetsperiode. 

©Nationale Zorggids