Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Diverse veldpartijen stellen met spoed een actieplan op om het probleem rondom casemanagement bij dementie onder de aandacht te brengen. Verzekeraars, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en de overheid willen dat de teloorgang van casemanagement bij dementie tot een einde komt. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Nadat de wijkverpleging werd ingevoerd, zijn er in veel regio's in Nederland problemen ontstaan bij dementerende mensen. De wachtlijsten blijven alsmaar groeien en voor sommige dementerenden is er helemaal geen ruimte meer voor een casemanager. Deze vorm van persoonlijke zorg wordt vaak niet meer ingekocht door de zorgverzekeraar omdat veel zorgaanbieders casemanagement laten uitvoeren door wijkverpleegkundigen. Uit recent onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt tevens dat verzekeraars hun verzekerden vaak niet attenderen op deze vorm van ondersteuning. Patiënten hebben veel aan casemanagement door de steun en kennis dat het biedt. Uit onderzoek blijkt casemanagement soms kosteneffectief te zijn.

Alle partijen willen zo snel mogelijk een plan in werking stellen zodat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft. Dit betekent dat er in sommige regio's hersteld moet worden wat er verloren is gegaan, op andere plekken moeten er nieuwe initiatieven opgezet worden om casemanagement bij dementie zo definitief te verankeren. Het Deltaplan Dementie stelt het plan namens en met alle veldpartijen op. Op 30 juni aanstaande moet dit klaar zijn. In dit plan staan gestelde doelen en korte, middellange- en lange termijnsacties.

Zorgverzekeraars Nederland, ActiZ, BTN, Nederlandse Zorgautoriteit, Zorginstituut Nederland, Alzheimer Nederland, NPCF, V&VN, Deltaplan Dementie en het ministerie van Volksgezondheid zijn betrokken bij het opstellen van het plan. 

© Nationale Zorggids