Normal_euro_geld_betalen__7_

De huidige gepensioneerden geven meer uit dan voorheen aan vrijetijdsuitgaven en zorgkosten. Dit is zorgelijk omdat er nu een groep aan komt aan die minder pensioen opbouwt. In het rapport ‘Bestedingen van ouderen’ schetst het Nibud een zorgwekkend beeld over inkomens- en uitgavensituatie van de toekomstig gepensioneerden. Dit meldt het Nibud.

In het rapport komt duidelijk naar voren dat gepensioneerden niet zoals altijd gedacht veel minder uitgeven na pensionering. Een 70-jarige geeft 13 procent minder uit dan een 65-jarige en een 75-jarige geeft 19 procent minder uit dan een 65-jarige. Het Nibud ziet dat gepensioneerden aan bepaalde posten meer uitgeven dan 65-minners. Vooral aan de zorgkosten wordt meer uitgegeven en het Nibud verwacht, gezien het huidige zorgstelsel, dat deze kosten in de toekomst zullen toenemen.
 
Ook aan huishoudelijke hulp, stookkosten en contributies en abonnementen wordt meer uitgegeven naarmate men ouder wordt. Het Nibud ziet bij net gepensioneerden een duidelijke stijging bij de vrijetijdsuitgaven. Maar als ze ouder worden, nemen deze uitgaven weer af.
 
Verder ziet het Nibud dat aan woonlasten minder wordt uitgegeven als het koophuis is afbetaald. Maar het instituut maakt zich zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek. Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren.
 
In het rapport wordt een bedenkelijk beeld geschetst over de inkomenspositie van de toekomstig gepensioneerden. De verwachting is dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Dat is te wijten aan meer scheidingen, meer zzp'ers, meer flexibele dienstverbanden en minder aanvullende pensioenopbouw.
 
Het Nibud adviseert daarom aan de Nederlanders een financiële langetermijnplanning te maken. Daarnaast moeten zowel de verwachte uitgaven als inkomsten inzichtelijk gemaakt worden. Ook zou de overheid pensioen op maat mogelijk moeten maken. 
 
© Nationale Zorggids