Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Tientallen ouderen in aanleunwoningen zijn slachtoffer geworden van beroving. Een man en vrouw deden zich voor als collectanten om bij bewoners in heel Nederland binnen te komen, die vervolgens berooid achterbleven. Het tweetal stond eerder deze week voor de rechter. Het gaat om een 22-jarige man en een vrouw van 26 jaar oud. Dit meldt belangenvereniging ANBO.

De verdachten vertelden de bewoners dat zij collecte liepen voor een goed doel. Echter bleken zij heel andere intenties te hebben. Tientallen ouderen werden door hen van sieraden beroofd in hun eigen huis. Belangenvereniging ANBO waarschuwt ouderen om niet zo maar de deur open te doen, ook niet voor collectanten. “Dat is lastig, maar je kunt tegenwoordig niemand meer vertrouwen. Oplichters komen zelfs verkleed als politieagent”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. Ze wijst ook op het gebruik van een kierstandhouder op de voordeur, om er voor te zorgen dat iemand niet direct de woning binnen kan dringen.

Wie gebruik maakt van een sleutelkluis voor de thuishulp, zou goed moeten letten op de kwaliteit. Zo dient de kluis altijd het politiekeurmerk te dragen en moet het sterk zijn. “En kies niet een voor de hand liggende code, zoals vier keer nul of iets gerelateerd aan het huisnummer”, aldus Den Haan.

Omdat aanleunwoningen zelfstandige eenheden zijn, is het niet altijd mogelijk om binnendringers buiten de deuren van het pand te houden. Het is daarom belangrijk dat bewoners zelf waakzaam blijven en verdachte situaties melden. Als iemand zich niet kan legitimeren, zouden ouderen de deur niet open moeten doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids