Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Een gezonde levensstijl kan de ophoping van bepaalde proteïnes gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer voorkomen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een gezond dieet, voldoende beweging en een normaal BMI (Body Mass Index) de ophoping van deze proteïnes vermindert. Dat meldt NU.nl.

Aan het onderzoek deden 44 volwassenen tussen de 40 en 85 jaar mee. Zij kampten met lichte geheugenproblemen, maar dementie was nog niet vastgesteld. Ze ondergingen een PET-scan en gegevens over hun gezondheid, beweegactiviteiten en BMI werden verzameld. De scan maakte duidelijk dat mensen met een gezonde levensstijl minder opgehoopte amyloïde proteïnes hadden. Ook waren er minder neurofibrilaire knopen zichtbaar.

Hoe de proteïnes zijn opgebouwd in de ruimte tussen de zenuwcellen in de hersenen en de vorming van de knopen geven een indicatie van de conditie van de hersenen. De onderzoekers concluderen dat als deze samenstelling vertraagd wordt, de ontwikkeling van alzheimer voorkomen kan worden.

“Het feit dat we de invloed van levensstijl kunnen detecteren op een moleculair niveau, voor de ontwikkeling van een serieus geheugenprobleem, verbaasde ons. Het toont de noodzaak aan van gezond leven”, zegt hoofdonderzoeker David Merrill. 

Door: Redactie Nationale Zorggids