Logo_fnv_logo

Uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn blijkt dat er gedurende deze zomermaanden een enorm personeelstekort is binnen de verpleeghuizen. 80 procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat er te weinig collega’s zijn om zorg te kunnen verlenen. Dat melden FNV en EenVandaag.

Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn: “Door dit schrijnende tekort aan personeel is er veel te weinig tijd voor ouderen. Dit betekent dat in sommige verpleeghuizen ouderen wel een uur moeten wachten voordat ze naar het toilet kunnen gaan of helemaal niet meer naar het toilet gaan en een incontinentieluier aankrijgen. Ook wordt medicatie door het personeelstekort vaker te laat of verkeerd gegeven. En ’s ochtends moeten ouderen langer wachten voor ze uit bed worden gehaald. Ook zijn er zogeheten pyjamadagen, dan blijven ouderen noodgedwongen de hele dag in bed.”

Dobbe benadrukt dat dit niet door het zorgpersoneel komt: "De zorgmedewerkers werken keihard en doen hun werk met hart en ziel. De werkdruk is echter enorm. Het ziekteverzuim is onder verpleeghuispersoneel het hoogst van heel Nederland. Er zijn simpelweg te weinig collega’s. We horen verhalen over medewerkers die in hun eentje voor dertig dementerende ouderen moeten zorgen of in de nacht met twee medewerkers op honderd ouderen.”

FNV Zorg & Welzijn ziet de oplossing voor de problemen in een personele bezettingsnorm. Een norm die bepaalt hoeveel personeel er werkt op een bepaalde hoeveelheid ouderen. Veel mensen weten niet dat een personele bezettingsnorm niet bestaat. Daarom kan het gebeuren dat in het ene verpleeghuis een verzorgende werkt met dertig dementerende ouderen en in het andere een verzorgende met zes dementerende ouderen.

Martin van Rijn van Volksgezondheid liet EenVandaag in een reactie weten in oktober een ‘Leidraad verantwoordelijke personeelssamenstelling’ naar de Tweede Kamer te sturen. Een houvast voor een juiste mix van bijvoorbeeld kennis en competenties van het personeel. FNV vreest voor symboolpolitiek en wil snel bij de opstelling ervan betrokken worden. “Want alleen wanneer het personeel betrokken wordt bij de personele bezettingsnorm, leidt dit tot een échte oplossing”, besluit Dobbe.

Door: Redactie Nationale Zorggids