Normal_bord_eten1

Steeds meer ouderen maken gebruik van een maaltijdservice om thuis een warme maaltijd te ontvangen. Omdat de kinderen vaker verder weg wonen, worden er alternatieven gezocht om er voor te zorgen dat de ouders toch goed te eten krijgen. Hoewel exacte cijfers ontbreken, krijgen maaltijdservices het steeds drukker en zijn er meer vrijwilligers nodig om het eten bij de mensen te bezorgen. Dit meldt NOS. 

Vanaf 2014 worden ouderen met een lichte zorgvraag niet meer toegelaten in het verzorgingshuis, waardoor zij langer zelfstandig blijven wonen. Een maaltijd koken is niet altijd meer een optie, en kinderen wonen vaak niet langer in de buurt van hun ouders. Maaltijden inkopen via een maaltijdservice komt dan ook steeds vaker voor. Zo krijgen bejaarde ouders iedere dag een verse maaltijd en hoeven de kinderen niet ver te reizen.

Met de groeiende vraag naar maaltijdservices, komt echter wel een probleem om de hoek kijken. De maaltijden worden veelal door vrijwilligers bij de mensen bezorgd. Er zijn meer vrijwilligers nodig om dit te blijven doen. Zij brengen niet alleen de maaltijd naar de oudere, maar houden ook een praatje en vervullen een signaalfunctie. De vrijwilliger trekt aan de bel als er bijvoorbeeld nog maaltijden in de koelkast of magnetron staan, wat er op duidt dat de oudere niet goed eet.

Volgens de Bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het aantal 65-plussers oplopen van 2,7 miljoen in 2012 naar 4,7 miljoen in 2041. De vraag naar hulpmiddelen en services zal verder toelopen nu ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Naast maaltijdservices wordt ook steeds vaker betaalde particuliere zorg en ondersteuning ingeschakeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids