Logo_fnv_logo

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de verpleeg, - verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) lopen al vanaf april dit jaar. Ondanks verwoede pogingen om tot afspraken te komen die de urgente problemen in de verpleeghuizen en thuiszorg aanpakken, willen de zorgwerkgevers - verenigd in ActiZ en BTN - niet verder praten over de belangrijke punten. Dat meldt FNV.

“Ze hebben ons tijdens de afgelopen onderhandelingen een dictaat opgelegd waardoor de urgente problemen in de verpleeghuizen en thuiszorg onbespreekbaar zijn. Werkgevers herhalen al ruim 6 maanden hetzelfde voorstel en willen hierover niet onderhandelen. We roepen hen dus op om open en reëel met ons te overleggen”, aldus Sarah Dobbe, cao-onderhandelaar. FNV Zorg en Welzijn kondigt nu waarschuwingsacties aan om de zorgwerkgevers te bewegen open in overleg te gaan.

FNV Zorg en Welzijn wil afspraken maken om de doorgeslagen flexibilisering aan te pakken. “Door steeds kortere diensten en kleine contracten komt de zorg onder druk te staan. Goede afspraken hierover hoeven niets te kosten en het komt de kwaliteit van zorg ten goede. Ook wordt daardoor de zorg weer aantrekkelijk om in te werken. Maar de zorgwerkgevers willen hier niets over afspreken. Sterker nog, zij willen kunnen afwijken van de wet zodat er nóg meer onzekere contracten kunnen wordeningezet. Wij willen simpelweg dat de wet wordt nageleefd,” zegt Dobbe.

FNV Zorg en Welzijn wil ook afspraken maken om de grote onzekerheid in de thuiszorg aan te pakken. Door allerlei aanbestedingen, overnames of faillissementen zijn zorgmedewerkers hun baan niet zeker en worden zij vaak gedwongen om slechtere arbeidsvoorwaarden te accepteren. "Dit kan opgelost worden in de cao. Maar de zorgwerkgevers willen de onduidelijkheid laten bestaan ten koste van de medewerkers en kwetsbare groepen zoals ouderen," aldus Dobbe.

Op 14 oktober 2016 zullen door het hele land in verpleeghuizen en door thuiszorgmedewerkers waarschuwingsacties worden georganiseerd zodat er weer open en reëel over een nieuwe cao onderhandeld kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids