Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

Voormalig CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden en zijn vrouw Gonnie hebben samen een einde aan hun leven gemaakt. Het echtpaar was ongeneeslijk ziek en beëindigde het leven door middel van euthanasie. In hun deels zelf geschreven rouwadvertentie stellen ze de huidige richtlijnen rondom euthanasie aan de kaak. Dat melden NOS en Algemeen Dagblad. 

Van der Heijden en zijn vrouw pleiten voor meer beslissingsvrijheid bij een zelfgekozen levenseinde. Ze vonden het opmerkelijk dat de discussie over euthanasie ‘nog steeds in het teken staat van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen’, zo staat in de rouwadvertentie. Het stel vond de vraag of mensen, die menen dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen, dat leven ook mogen beëindigen nu het lijden nog niet te erg is en de last voor andere nog niet te groot is, meest voor de hand liggend. In de advertentie pleitten ze ook voor de mogelijkheid om samen uit het leven te stappen.

Frans Jozef van der Heijden werd 79 jaar, Gonnie is 76 jaar oud geworden. Komende donderdag wordt het echtpaar begraven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids