Logo_menzis_logo

Menzis Zorgkantoor voorziet verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen in Gelderland, Groningen en Drenthe vanaf 2017 van een budget voor de individuele cliënt. Zo komen cliënten nooit meer voor een dichte deur te staan en hoeven ze niet meer naar een zorginstelling in een andere regio.

Dit is de eerste keer dat patiëntenorganisaties en zorgaanbieders samen met het Menzis Zorgkantoor persoonsvolgende zorgfinanciering bieden. Budgetproblemen worden op deze manier opgelost. De samenwerkende partijen blijven met elkaar in gesprek. En er is afgesproken om zorgaanbieders die patiënten een meerwaarde bieden te belonen.

“De nieuwe manier van financieren is daarom tegelijk gericht op de klant én de zorgaanbieder. Het uitgangspunt is dat een klant kan kiezen voor de zorgaanbieder van zijn of haar voorkeur. En dat de zorgverlening niet meer afhankelijk is van het budget dat de instelling nog beschikbaar heeft”, zegt René Kuiphuis van Menzis. Op dit moment komt dat nog wel eens voor, waardoor patiënten de benodigde zorg mislopen of af moeten reizen naar een andere zorgaanbieder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids