Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een rechter van de Ondernemingskamer, die tijdens de rechtszaak over het wanbeleid bij thuiszorgorganisatie Meavita oordeelde, was op het moment van de uitspraak al met pensioen. Dit maakt de uitspraak van de Ondernemingskamer ongeldig. Daarom moet de gehele rechtszaak opnieuw behandeld worden, zo oordeelt de Hoge Raad. Dat melden de Volkskrant, Algemeen Dagblad en FNV.

In juni 2014 lag de beschikking van de ondernemingskamer over zaak Meavita al klaar. De uitspraak werd pas anderhalf jaar later gedaan. Enkele maanden daarvoor ging één van de rechters met pensioen. De rechter was dus niet meer in dienst van de Ondernemingskamer toen de uitspraak werd gedaan. “Dit lag in de lijn der verwachting. We zagen het al aankomen toen we de datering van de uitspraak zagen”, laat de woordvoerder van ex-toezichthouder Loek Hermans weten.

In de Ondernemingskamer zitten drie rechters en twee zogenoemde lekenrechters. Doordat de rechter niet meer in dienst was tijdens de uitspraak, wordt deze nu ongeldig verklaard. Het oordeel van de rechters vorig jaar was dat er inderdaad sprake was van wanbeleid, met name door schuld van bestuurders Theo Meuwese, Daan van de Meeberg en Loek Hermans.

Voormalig toezichthouder Hermans zou nieuwe bestuurders van Meavita niet hebben geïnformeerd over het slechte presteren van bestuursvoorzitter Theo Meuwese. Hiermee maakte Hermans deel uit van het wanbeleid bij de thuiszorgorganisatie. Het bedrijf had in 2009 een miljoenenschuld en ging failliet. De zaak over het wanbeleid was aangespannen door vakbond FNV. Deze verwacht niet dat de uitspraak in een Ondernemingskamer met andere samenstelling van rechters anders zal zijn. “Want aan de inhoud van de zaak verandert helemaal niets”, aldus de vakbond. De zaak duurt inmiddels al langer dan zes jaar. De FNV hoopt dat er snel duidelijkheid is voor de oud-medewerkers van Meavita.

Ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek ontvingen zorg van Meavita. In totaal had de organisatie 20.000 medewerkers en zo’n 100.000 cliënten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids