Normal_patient_man_ouderen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert vanaf januari een vernieuwd toezicht in de wijkverpleging. Nieuw is de inspecteur die bij de cliënt thuis komt en samen met de cliënt, wijkverpleegkundige en thuiszorgorganisatie praat over de geleverde zorg. Dat melden V&VN en IGZ.

Een inspectiebezoek aan een thuiszorginstelling duurt twee dagen. Eerst spreekt de inspectie het bestuur van de thuiszorginstelling. Vervolgens voeren inspecteurs gesprekken met medewerkers en vergezellen zij verpleegkundigen of verzorgenden tijdens hun route. Er is ruim aandacht voor hoe cliënten de zorg ervaren. Dat komt aan bod tijdens de gesprekken met cliënten en mantelzorgers thuis, waar ook het zorgdossier wordt ingezien. Aan het einde van de tweede dag verneemt het bestuur de bevindingen en het voorlopige oordeel van de inspecteurs. Het inspectierapport over de instelling zal, zodra het definitief is, te zien zijn op de website van de inspectie.

De inspectie wil met haar toezicht bevorderen dat de cliënt thuis goede en veilige zorg krijgt. De specifieke rol en taak van de wijkverpleegkundige en de zorgvuldigheid in het zorgproces staan centraal in het toezicht op de zorg thuis. Komend jaar bezoekt de IGZ meer dan twintig thuiszorginstellingen. De inspectie belt vooraf indien deze een bezoek aan huis wilt brengen. Meedoen aan thuisbezoeken is niet verplicht.

Brancheorganisatie V&VN is blij met het vernieuwde toezicht. “De client en de rol van de wijkverpleegkundige zijn het vertrekpunt van deze nieuwe aanpak. Dat is een grote verbetering, want tot nu toe werd vooral een papieren werkelijkheid getoetst.”

Door: Redactie Nationale Zorggids