Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde__2_

Ouderen betalen liever iets meer voor hun zorgverzekering als ze zelf de zorgverlener mogen kiezen. Dit blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO onder bijna negenhonderd leden. 75 procent van de respondenten kiest eerder voor vrije zorgkeuze dan een lagere maandpremie, meldt ANBO.

De ouderenorganisatie ziet dat Nederlanders steeds meer controle willen hebben over hun eigen leven. “Dat is op zich goed nieuws, hoewel we na twee volle jaren Wmo ook weten dat goede begeleiding bij zorg en ondersteuning heel belangrijk blijft”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Ze hoopt daarom dat beleidsmakers en zorgprofessionals onderscheid blijven maken tussen ouderen die in staat zijn om zelf te beslissen en ouderen die daarbij ondersteuning nodig hebben.

Eerdere onderzoeken van ANBO wezen erop dat ouderen over het algemeen liever sparen, maar maken daarop een uitzondering als het gaat om de zorgverzekering, hun huis of auto. Ouderen vinden zekerheid belangrijk en sparen daarom liever voor een verbouwing dan dat ze geld lenen, of kopen ze liever een auto dan dat ze een auto leasen.

Door: Redactie Nationale Zorggids