Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

De 80.000 leden van V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen, voeren vanaf vandaag actie op social media tegen het groeiende tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. De actie moet ervoor zorgen dat Nederland, en vooral politici, een beter beeld krijgen van het werk dat verpleegkundigen doen. Dat melden NOS en Telegraaf. 

‘Vertrouw op ons. Betere zorg begint bij verpleegkundigen en verzorgenden’ is de slogan die bij de actie hoort. Verpleegkundigen die van zichzelf laten horen op social media, gebruiken de slogan in een foto die ze sturen naar politici. De ouderenzorg kampt nog steeds met een slecht imago, waardoor er in deze sector een groot tekort aan verpleegkundigen is ontstaan.

“Als we het tij nú niet keren, wordt dit het grootste probleem in de zorg, en niet de betaalbaarheid. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de kurk waar de zorg op drijft”, zegt Sonja Kersten, directeur van V&VN. Verpleegkundigen kiezen nu vaak voor een baan in het ziekenhuis en niet bij ouderen in de wijk of in een verpleeghuis. Daar ontstaan nu de grootste tekorten.

Maar toch kampen ziekenhuizen soms ook met een tekort aan verpleegkundigen. Zo moesten de spoedeisende hulp-afdelingen (SEH) in Rotterdam en Schiedam vorig jaar ‘s nachts de deuren sluiten, omdat er onvoldoende personeel beschikbaar was.

Een andere reden voor het tekort ligt bij de opleidingen. Nederland kent in totaal zeventien opleidingen voor verpleegkundigen, waarvan er zes een maximum aantal studenten toelaat. V&VN wil dat de opleidingen deze numerus fixus loslaten. Hogescholen zeggen echter dat er een gebrek is aan stageplaatsen, waardoor ze eventuele toekomstige verpleegkundigen moeten afwijzen. Hogeschool Saxion heeft daarom de verplichte stage in het eerste jaar compleet geschrapt.

De beroepsvereniging van verpleegkundigen vindt bovendien dat de administratieve lasten te veel tijd in beslag nemen. “We doen dan ook een oproep de registratielast te verminderen om zo meer handen aan het bed te houden”, aldus Kersten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids