Normal_ouderen_wandelen234

Wie ouder dan 50 jaar is, doet er goed aan om meerdere keren per week lichte fysieke inspanning te doen. Dit zou het geheugen en denkvermogen verbeteren, ook als er al een cognitieve achteruitgang geconstateerd is. Australische onderzoekers komen tot deze conclusie na het analyseren van 39 studies. Dit meldt NU.nl.

Lichte fysieke inspanning heeft een positief effect op de hersenfunctie van 50-plussers. Het gaat om cognitieve vaardigheden zoals lezen, denken en beredeneren. Het trainen van de spieren, zoals bij de inspanning het geval is, heeft een duidelijk effect op de uitvoerende functies zoals het vermogen tot plannen en organiseren. Bovendien bevordert inspanning de bloedtoevoer naar de herenen, waardoor het meer zuurstof en voedingsstoffen krijgt.

De onderzoekers stellen dat lichte fysieke inspanning, verspreid over meerdere keren per week, al voldoende is om de hersenfunctie te verbeteren. Lichte vormen van bewegen zijn bijvoorbeeld wandelen, tai chi, tuinieren en aerobics. Wie nog fit genoeg is, verbetert zijn cognitieve functies door een of twee keer per week milde inspanning te doen. In Nederland wordt 50-plussers aangeraden om ten minste vijf dagen per week minimaal 30 minuten te bewegen, het liefst is dit zelfs zeven dagen per week.

Door: Redactie Nationale Zorggids