Normal_ouderenzorg_mantelzorg_echtpaar_bejaarden_ouderen

Tijdens de Dutch Design Week zijn gisteren de winnaars bekend gemaakt van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, kijkt positief terug op de prijsvraag. “De inzendingen laten zien dat je betere plannen krijgt als experts op het gebied van wonen en zorg samenwerken.” Er werden vier winnaars gekozen, één voor iedere woonwijk waarvoor een plan ingediend kon worden. Dit meldt Prijsvraag WHO CARES.

De prijsvraag WHO CARES gaat uit van de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheidszorg vragen om een andere kijk op woonwijken. Voor Floris Alkemade was dit de aanleiding om samen met Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en Gijsbert van Herk, van Stichting Humanitas, op zoek te gaan naar ideeën die een positieve impuls kunnen geven aan woonwijken in Rotterdam, Almere, Groningen en Sittard Geleen.

De winnaars zijn per woonwijk gekozen. In Almere Haven wonnen zowel Expeditie Almere Haven en BloemkoolBurenBond en Hedendaagse Hofjes. Voor de Oosterparkwijk in Groningen won Care2Share. WHO DARES ging in de Rotterdamse wijk Carnisse met de prijs aan de haal en in Geleen-Zuid/Kluis ging de prijs naar De wijk als (t)huis.

Uit de inzendingen blijkt dat de samenwerking van deze multidisciplinaire teams heel verrijkend is, concluderen de initiatiefnemers van WHO CARES. De ongebruikelijke combinatie tussen het ruimtelijk en het zorgdomein oogt in de plannen volkomen natuurlijk en levert wederzijds allerlei verrassende nieuwe inzichten op. Pauline Meurs: "De creativiteit van de ontwerpers is een inspiratiebron voor de zorg. De zorg raakt steeds verder geformaliseerd in strakke richtlijnen en standaarden. Ook als jurylid heb ik gemerkt hoe verhelderend  het is om daar uit te breken en te denken: o, ja zo kan je het ook zien."

Door: Redactie Nationale Zorggids