Normal_dementie_mantelzorger

Hoewel meer dan de helft van de mantelzorgers vindt dat artsen euthanasie bespreekbaar moeten maken bij de diagnose dementie, gebeurt dat in 75 procent van de tijd niet. Dit blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland onder meer dan zeshonderd mantelzorgers. De conclusie baart de belangenorganisatie zorgen, want juist bij dementie is het belangrijk om tijdig over het levenseinde en euthanasie te praten. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Waar 55 procent van de mantelzorgers vindt dat de arts of Casemanager Dementie euthanasie bespreekbaar  moet maken, vindt 40 procent dat dit juist de taak is van de patiënt en zijn naasten. Mantelzorgers zijn dus verdeeld over wie de instigator moet zijn. Lastig, zegt Alzheimer Nederland, want dit laat zien hoe ingewikkeld het is om na te denken en te praten over dementie en euthanasie.

“Wij pleiten ervoor dat mensen met dementie kunnen rekenen op voldoende informatie én ondersteuning. Mensen met dementie moeten in ieder geval de mogelijkheid krijgen om euthanasie te bespreken”, zegt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland. Zij vindt dat het de taak is van de arts om te beginnen over euthanasie. Patiënten kunnen dan zelf aangeven of ze het erover willen hebben of niet.

Het onderwerp euthanasie bij dementie leeft ook in de Tweede Kamer. Deze spreekt hier vandaag over en Alzheimer Nederland is daarbij aanwezig.

Door: Redactie Nationale Zorggids