Normal_ouderen_wandelen234

Om valincidenten onder ouderen te voorkomen, zou voldoende lichaamsbeweging aanbevolen kunnen worden. Dit, in combinatie met een behandeling van het gezichtsvermogen, zou tot een afname van 38 procent van valincidenten kunnen leiden. Dit blijkt uit meta-analyse van Canadese onderzoekers die 122 wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgeplozen. Dit meldt NU.nl.

Aan de verschillende onderzoeken deden in totaal 127.000 mensen mee die gemiddeld 78 jaar oud waren. Ongeveer de helft van de onderzoeken richtte op valpreventie, de andere helft op het voorkomen van botbreuken tijdens een val. Hieruit kwam naar voren dat ouderen die voldoende lichaamsbeweging hebben, minder risico lopen om te vallen. De kans hierop kan met 12 procent verminderd worden.

Ook wordt gepleit voor de behandeling van botontkalking en het verbeteren van het gezichtsvermogen. Hierdoor ontstaan een situatie waarin de oudere minder kans loopt om te vallen en daar letsel aan over te houden. Het slikken van calcium, vitamine-D en bisfosfonaten zou preventief kunnen werken. Bisfosfonaten worden gebruikt om botontkalking te voorkomen of te behandelen.

Onderzoeker Andrea Tricco, verbonden aan St. Michael’s Hospital in Toronto, stelt dat het wel noodzakelijk is om de preventiemiddelen af te stemmen op de wensen van de zorgverleners en patiënten. Ook zou meer lichaamsbeweging voor sommige ouderen juist weer de kans op vallen vergroten. Het is dus zaak om goed te kijken naar de patiënt en zijn of haar mogelijkheden.

Door: Redactie Nationale Zorggids