Normal_ouderen__wandelstok

Ouderen zijn nog lang niet voldoende bezig met het nemen van maatregelen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Zilver Wonen onder ruim 5.000 ouderen. Door nu al te denken aan hulpmiddelen, aanpassingen in huis of zelfs verhuizen naar een andere woning kunnen ouderen langer zelfstandig in huis blijven wonen. De vergrijzing en het gebrek aan voldoende seniorenwoningen zou over vijf tot acht jaar voor grote problemen kunnen zorgen. Dit meldt Zilver Wonen.

De deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. Van hen vond 85 procent het nog veel te vroeg om te denken aan mogelijke aanpassingen in hun woning. Ongeveer driekwart van de ondervraagden heeft dan ook nog geen actie ondernomen om er voor te zorgen dat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Ook weet 12 procent niet hoe dit aangepakt moet worden en voor welke keuzes zij daarbij komen te staan.

Ouderen die samenwonen hebben vaker een toekomstbestendige woning dan ouderen die alleen wonen. Vooral deze laatste groep is kwetsbaar, aangezien zij geen partner hebben die hulp kan verlenen. Een toekomstbestendig huis kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door drempels en dorpels te verwijderen uit huis. Ook worden steunbeugels en anti-slip tegels in de badkamer geïnstalleerd of wordt een bad met een deuropening geplaatst.

Door: Redactie Nationale Zorggids