Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Ouderen en hulpbehoevenden in Zwolle moeten mogelijk overstappen naar een andere zorgaanbieder nu de gemeente met slechts een derde van de aanbieders gaat samenwerken in het nieuwe jaar. Vanaf medio 2018 worden de dertig aanbieders die via een aanbestedingsprocedure gekozen zijn, verantwoordelijk voor de zorg die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt verleend. Een aantal kleine aanbieders spreekt van een oneerlijke aanbesteding en stapt naar de rechter. Dit meldt De Stentor. 

Tot op heden verlenen meer dan honderd aanbieders zorg aan de Zwollenaren via de Wmo. Echter vindt de gemeente Zwolle dat de Wmo een andere vorm moet krijgen in het nieuwe jaar en daarom is een aanbestedingsprocedure gestart. Hierbij wordt ingespeeld op meer samenwerking met mantelzorgers, kerken, vrijwilligers en (sport)verenigingen, wat de noemer Thuisondersteuning krijgt. Dit zou zorgkosten moeten verlagen en de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

De zorgaanbieders werden gevraagd hoe zij hier zelf vorm aan zouden geven. Uit alle reacties is gekozen voor dertig zorgaanbieders die in hun invulling het beste passen bij de visie van de gemeente. Het gaat met name om de grote spelers in het veld. Andere zorgaanbieders die niet gekozen zijn, zeggen dat er sprake is van discriminatie. “Die hebben blijkbaar geld en mankracht om een bureau in te schakelen dat mooie teksten schrijft.” Ook vrezen zij voor de ondergang van kleine zorgverleners. Daarom is de rechtszaak gestart door Victor Tempelaar van Zorg in Touw, één van de initiatiefnemers van de rechtszaak.

Ouderen, chronisch zieken en andere hulpbehoevenden moeten mogelijk overstappen als zij in 2018 nog zorg krijgen via een aanbieder die niet langer de Wmo uitvoert. Gemeente Zwolle zegt dat daarbij een ruime overgangsperiode geldt, zodat de cliënten voldoende tijd hebben om over te stappen naar een aanbieders waarmee de gemeente contracten heeft afgesloten.

Door: Redactie Nationale Zorggids