Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

In Amsterdam is deze week de eerste spoedkliniek voor ouderen geopend die gevestigd is in de wijk en niet in het ziekenhuis. Het moet hierdoor makkelijker worden om ouderen dicht bij huis van hulp te voorzien en het is bovendien voordeliger dan zorg in het ziekenhuis. De wijkkliniek zou bovendien de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) kunnen verlichten, die nu uit zijn voegen barst door ouderen die hulp zoeken. Dit meldt NOS.

Het initiatief komt van hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman. Zij wil ouderen zo snel mogelijk weer naar huis sturen. In het ziekenhuis moeten ouderen vaak langer blijven dan noodzakelijk is, omdat bijvoorbeeld thuiszorg of wijkverpleging moet worden geregeld voordat de patiënt naar huis mag. De kliniek in de wijk zou daarbij als tussenpartij kunnen dienen.

De wijkkliniek haalt de druk bij de SEH vandaan, wat broodnodig is met de forse stijging van 75-jarigen die de komende jaren verwacht wordt. Echter blijft er overleg en samenwerking tussen de kliniek, verpleegkundigen, huisartsen en specialisten van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis financiert het project voor drie jaar. Een bed in de wijkkliniek kost ongeveer 370 euro per dag, in het AMC is dat 750 euro per dag. Het is daarom niet alleen fijn voor de patiënt dat hij of zij dichter bij huis geholpen kan worden, maar het is ook goed om de alsmaar stijgende zorgkosten in te perken.

Door: Redactie Nationale Zorggids