Logo_oldstars

Op donderdag 27 september, tijdens de Week tegen Eenzaamheid en in de Nationale Sportweek, komen diverse culturen bijeen tijdens de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival. Dat vindt plaats in het stadion van Cambuur Leeuwarden. Meer dan dertig teams met 55-plussers uit heel Nederland, waaronder Molukse, Surinaamse, Friese, Brabantse, Haagse, Turkse en Marokkaanse OldStars, spelen deze dag in toernooivorm tegen elkaar om OldStars walking football als spelvorm te vieren. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds.

Leeuwarden is als Culturele Hoofdstad 2018 het podium voor dit bijzondere evenement. De hoofdstad van Friesland richt zich met dit thema en het festival op het verbinden van 55-plussers met diverse culturele achtergronden en de promotie van walking football.

OldStars walking football

OldStars walking football groeit als beweegvorm voor 55-plussers snel. Voor ouderen is het een laagdrempelige manier om in beweging te komen en gezond te worden en te blijven. In anderhalf jaar tijd is het project, uitgedrukt in aantal deelnemers en initiatieven, verdrievoudigd. De ongeveer 290 lopende OldStars-initiatieven worden voor een groot deel opgezet en uitgebreid door de doelgroep zelf. Walking football brengt ouderen niet alleen in beweging, het stimuleert ook de zelfredzaamheid en vergoot daarbij het sociale netwerk van de deelnemers.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat migrantenouderen meer aandacht dienen te krijgen om vereenzaming en gezondheidsklachten te voorkomen. Zij hebben meer chronische aandoeningen: acht op de tien 65-plussers hebben één of meer chronische aandoeningen; zes op de tien hebben tenminste twee chronische aandoeningen (multimorbiditeit).

Door: Redactie Nationale Zorggids