Normal_geld_rekenmachine_belasting

Verpleeghuizen willen aanspraak maken op meer geld dan wat door minister De Jonge van Volksgezondheid is beloofd. De minister heeft toegezegd dat er 600 miljoen euro beschikbaar zou komen om de zorg te verbeteren en de werkdruk te verlagen. Echter willen verpleeghuizen dat er nog eens 60 miljoen euro bij komt. Dit meldt Telegraaf.

In de verpleeghuiszorg is sprake van een groot personeelstekort en verminderde kwaliteit. Er verscheen zelfs een Zwartboek met de namen van verpleeghuizen die slecht scoren op kwaliteit. Om deze problemen te verbeteren, moesten verpleeghuizen een plan van aanpak indienen over hoe ze zich zouden verbeteren. Daarin moesten zij specificeren hoe het geld van minister De Jonge ingezet zou worden.

Niet genoeg geld voor alle plannen

Uit inventarisatie blijkt dat de verpleeghuizen goede plannen hebben neergelegd, maar dat er meer geld is aangevraagd dan er in de pot zit. Hierdoor kunnen niet alle plannen goedgekeurd worden. Het is aan de zorgkantoren, die onder Zorgverzekeraars Nederland vallen, om uiteindelijk te kiezen welke plannen door kunnen gaan.

Groei naar 70.000 extra werknemers

Ook blijkt uit de plannen dat de verpleeghuizen ongeveer 10.000 extra mensen kunnen aannemen. Dat is gelijk aan het doel van minister De Jonge. Er is de afspraak gemaakt dat van de 600 miljoen euro 85 procent gebruikt moet worden om nieuw personeel aan te trekken. De overige 15 procent dient voor andere ontwikkelingen. Over de komende jaren komt nog meer geld beschikbaar voor de verpleeghuiszorg. Uiteindelijk moeten er 70.000 nieuwe werknemers bijkomen.

Door: Nationale Zorggids