Normal_ouderen_bejaarden_cursus_computer

Minister Grapperhaus sloot woensdag 3 april één van de tien bijeenkomsten van de Veiligheids10daagse af. Tussen 1 en 12 april informeren het ministerie van Justitie en Veiligheid, seniorenorganisatie ANBO, politie, brandweer, banken en een flink aantal bedrijven ruim 1.000 senioren over veiligheid thuis en online. Hij sprak daar senioren toe die werden geïnformeerd over woninginbraken, babbeltrucs, phishing en andere vormen van online oplichting. Ook kregen senioren voorlichting over veilig internetbankieren en is er aandacht voor mogelijkheden om het huis beter te beveiligen. Dit melden Rijksoverheid en ANBO. 

Senioren zijn bezorgd om hun veiligheid online en nemen diverse maatregelen om digitale criminelen te weren. De meeste ouderen weten bijvoorbeeld dat ze nooit hun wachtwoord moeten delen en ruim de helft van de door Startpagina.nl ondervraagde ouderen maakt hun wachtwoord steeds moeilijker. 40 procent van de ouderen die op social media zitten, weten hun persoonlijk informatie af te schermen en 74 procent herkent een veilig website. Vorig jaar waren de percentages nog beduidend lager.

Over de workshops zegt ANBO-directeur Liane Den Haan: “Om te zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich assertief en weerbaar voelen organiseren we deze workshops. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen minder snel slachtoffer worden. En áls ze dan slachtoffer worden, dat zij weten wat ze moeten doen.”

Door: Nationale Zorggids