Normal_oudere_dementie

Tijdens de afgelopen hitteperiode zijn er bijna vierhonderd meer sterfgevallen gerapporteerd dan gemiddeld verwacht in die periode. De extra sterfte betrof vooral ouderen van 75 jaar of ouder. In de week van 23 tot en met 28 juli was het extreem heet in Nederland en was het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Hitte kan gezondheidseffecten veroorzaken en kan vooral voor ouderen en chronisch zieken tot overlijden leiden. Dit meldt RIVM. 

Hitte is vooral voor ouderen een risico en verergert klachten van patienten met hart-, vaat- en longziekten. Een oudere of chronisch zieke is kwetsbaar voor hitte doordat organen minder goed werken, de dorstprikkel is afgenomen en de zweetproductie afneemt. De afgelopen periode was het extreem heet, na een relatief koele periode. Hierdoor was de tijd voor het lichaam om zich voor te bereiden op de hitte kort.

Daarbij was er ook sprake van ernstige smog tijdens de hittegolf. De combinatie van een slechte luchtkwaliteit en hitte zorgde voor een extra belasting op de gezondheid van deze kwetsbare mensen. 

Door: Nationale Zorggids