Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: gezondheidsklachten door Nederlandse e-sigaretgebruikers, zorgtoeslag stijgt meer dan zorgpremie en er rust nog altijd een taboe op dementie. 

Maandag: ‘Ook in Nederland klachten door e-sigaret’

Maandag bleek dat ook in Nederland mensen kwalen hebben opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Longartsen lieten hiernaar onderzoek uitvoeren onder 1.100 mensen en wat bleek: binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen van mensen die vooraf geen grote longziekte hadden. Mogelijk volgen nog meer meldingen, bijvoorbeeld over bloed ophoesten.
 

Zorgpremie stijgt, zorgtoeslag stijgt meer

Voor 2020 raamt het kabinet een zorgpremie van 118,50 per maand. Dit betekent een groei van ongeveer 3 euro per maand. Om de kosten beperkt te houden, heeft het kabinet afgesproken om ook in 2020 het eigen risico op 385 euro te houden. De zorgtoeslag wordt wel extra verhoogd. Voor alleenstaanden geldt een stijging van 67 euro en voor meerpersoonshuishoudens een stijging van 95 euro. 
 

Woensdag: bonden en werkgevers gehandicaptenzorg akkoord over cao

Van dinsdag- op woensdagnacht is er een akkoord bereikt over de nieuwe cao Gehandicaptenzorg. Dit betekent dat bonden en werkgevers het eens zijn geworden over de loonsverhoging en arbeidsvoorwaarden. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2019 en loopt tot 1 oktober 2021. De komende twee jaar komt er een loonsverhoging van 8 procent aan en eind dit jaar krijgen medewerkers een eindejaarsuitkering.  
 

Donderdag: honderdduizenden ‘thuisblijvers’ vanwege te weinig openbare toiletten

Op 19 september was het Nationale Plasdag. De dag waarop gemeenteraden werden opgeroepen om zich sterk te maken voor een op inclusie gericht toiletbeleid. Steeds meer gemeenten pakken dit op, maar er zijn nog veel gemeenten waar het toiletbeleid tekortschiet of zelfs ontbreekt. In Nederland hebben ongeveer 3,5 miljoen inwoners last van continentieproblemen. Uit eerder onderzoek bleek al dat een kwart van de buikpatienten regelmatig, vaak of helemaal niet meer de deur uit gaan vanwege (verwachte) problemen met het vinden van een toilet.
 

Vrijdag: diagnose dementie lang niet altijd gedeeld 

Mensen met dementie komen er lang niet altijd voor uit dat ze lijden aan de kwaal. In Nederland zegt 29 procent van alle ondervraagden de diagnose dementie verborgen te (zullen) houden. Dat is meer dan het gemiddelde in andere landen (20 procent). Het taboe op dementie belemmert mensen met de ziekte soms om hun levenskwaliteit te verbeteren. Zo verhindert het hen om hulp, advies en ondersteuning te vragen en medische hulp te zoeken. Vrijdag: diagnose dementie lang niet altijd gedeeld 
 
Door: Nationale Zorggids