Normal_rss_entry-276895

In Nederland blijven ook mensen jonger dan 60 jaar ingeënt worden met het vaccin van AstraZeneca. Er is geen reden om alleen mensen boven de 60 jaar dit vaccin te geven, stelt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd.

Duitsland heeft wel besloten deze vaccins vanaf woensdag alleen voor 60-plussers te gebruiken. Dat gebeurt vanwege "zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen" die kunnen optreden, zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Voor mensen onder de 60 jaar kan inenting met AstraZeneca alleen nog als een arts dat voor een betrokkene specifiek goedkeurt.

Geen nieuwe ontwikkelingen

VWS stelt dinsdagavond te varen op de deskundigen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zij zeggen dat het vaccin veilig is. Sindsdien zijn er geen nieuwe ontwikkelingen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat er "de komende tijd extra wordt ingezet op goede voorlichting" over het Brits-Zweedse vaccin.

Door: ANP