Koffiebonen

Het verhogen van de dagelijkse koffieconsumptie verlaagt het risico op diabetes type 2. Onderzoekers vonden dat de kans op het krijgen van diabetes met 11 procent af nam wanneer er meer koffie wordt gedronken. Mensen die minder koffie consumeerden hadden daarentegen een verhoogde kans van 17 procent. Dit meldt Niernieuws. 

Onderzoekers van de universiteit van Harvard onderzochten voor deze studie meer dan 120.000 mensen over een periode van 20 jaar. 7.269 van deze mensen hadden diabetes type 2. 
 
Een deel van de mensen ging gedurende een periode van vier jaar steeds meer koffie drinken (meer dan een kwart liter per dag). Na correctie van rookgedrag, leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, alcoholgebruik en een familiegeschiedenis van diabetes, concludeerden de onderzoekers dat het drinken van deze hoeveelheden koffie leidde tot een lagere kans op diabetes. De kans dat zij diabetes type 2 kregen was 11 procent lager dan mensen die minder koffie dronken. Daarnaast was er een groep mensen die steeds minder koffie gingen drinken. De onderzoekers ontdekten hierbij dat dit de kans op diabetes verhoogt; met 17 procent. 
 
Dit komt niet door de cafeïne maar door antioxidanten en andere bioactievestoffen die in de koffie zitten, aldus hoofdauteur Shilpa N. Bhupathiraju. "Het effect treedt ook op bij cafeïnevrije koffie," zegt ze. 
 
Daarnaast waarschuwt de onderzoeker dat het goede effect van koffie teniet gedaan wordt door een slechte levensstijl. "Koffie is geen wondermiddel, en een gezonde voeding en levensstijl zijn nog steeds de beste bescherming tegen diabetes. Als je een donut eet en er een sigaret bij rookt onder het genot van een kop koffie," zegt ze, "gaat dat niet helpen."
 
© Nationale Zorggids