Logo_download__3_

Het kabinet kan in deze begroting een stevige impuls geven aan haar ambitie om 125.000 banen voor mensen met een beperking te creëren en 30.000 beschutte werkplekken voor de zwakste groep. Voorwaarde is dat de voorgenomen lastenverlichting voor werkgevers heel gericht wordt ingezet om mensen met een beperking meer kans te geven op een baan, zo pleit Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven.

Cedris heeft gereageerd op het voornemen van het kabinet om meer kansen te creëren voor laagbetaald werk door de werkgeverslasten met 500 miljoen te verlagen: het lage inkomensvoordeel (LIV). Job Cohen, voorzitter Cedris: "Het kabinet kan dit geld gericht inzetten voor het schrappen van de werkgeverslasten voor mensen die door hun beperking het minimumloon niet halen. Dat maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om óók deze mensen een kans te geven op een baan."
 
Het zou goed uitpakken, aldus Cedris, als het kabinet de tijdelijke maatregel van staatssecretaris Klijnsma combineert met het schrappen van werkgeverslasten voor beschutte werkplekken vanaf 2017. Staatssecretaris Klijnsma kondigde eerder een financiële injectie aan om de 30.000 beschutte werkplekken die afgesproken zijn daadwerkelijk te realiseren. Er komt vijf jaar lang 20 miljoen euro extra beschikbaar. Job Cohen: "Met de bonusregeling van de staatssecretaris zet je de zaak direct in beweging. Als vanaf 2017 de werkgeverslasten zouden wegvallen, hebben gemeenten ook op langere termijn perspectief voor financiering van beschutte werkplekken. Vermindering van die paar duizend euro maakt voor gemeenten precies het verschil: dan komen mensen aan de slag. Die kans is er nu, dit is het moment."
 
© Nationale Zorggids