Normal_apps_telefoon

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) komen online geregeld in de problemen. Ze zijn slachtoffer van cyberpesten en sexting. Uit onderzoek van Mediawijzer.net blijkt dat de helft van de 200.000 jongeren met een LVB hiermee in aanraking komt. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Mediawijzer.net ondervroeg medewerkers in de zorg en het onderwijs over hun zicht op deze jongeren en de mate waarin zij denken dat er online gepest wordt. Zo weet één op de zeven zorgprofessionals dat hun cliënten aan sexting doen. Overigens gaat het cyberpesten twee kanten op. Zij zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van cyberpesten, maar pesten zelf ook. Dit overkomt of doet ongeveer 40 procent van deze jongeren.

“Als we deze cijfers vergelijken met ‘gewone’ kinderen, dan liggen die veel lager. Uitkomsten verschillen een beetje per onderzoek, maar gemiddeld heeft 10 tot 15 procent van de jongeren daar problemen mee, en soms nog minder”, zegt Peter Nikken, hoogleraar Mediaopvoeding.

Mediawijzer.net lanceert vandaag het mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’. Want deze jongeren krijgen nu onvoldoende online begeleiding en blijven zo een kwetsbaar slachtoffer. Zorginstellingen en zorgprofessionals kunnen het manifest ondertekenen en zodoende aangeven dat zij ook staan voor betere begeleiding in mediawijsheid. Inmiddels hebben ‘s Heeren Loo, Amerpoort en MEE al hun handtekening gezet.

Door: Redactie Nationale Zorggids