Normal_rechtszaak1

Tegen een 37-jarige man uit Amsterdam heeft de officier van justitie dinsdag een gevangenisstraf van 36 maanden geëist voor het seksueel uitbuiten van een 36-jarige vrouw uit Amersfoort. In de periode eind 2018 tot medio 2020 moest zij het geld dat zij verdiende met prostitutie aan hem afstaan. Ook eist de officier dat hij dit bedrag, ongeveer 40.000 euro, aan haar terugbetaalt. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

Het onderzoek startte toen een medewerker van Veilig Thuis melding maakte van de uitbuiting. De verstandelijk beperkte vrouw kreeg wekelijks begeleiding en vertelde aan de begeleidster wat haar was overkomen. Ze had een relatie met de Amsterdammer en hoopte op een fijne toekomst samen. De man ging hierin mee. Om van haar schulden af te komen en om aan die toekomst te bouwen, was ze bereid geld te verdienen met webcammen en later ook prostitutie. Ze moest haar verdiende geld aan hem overmaken en hij zou dat voor hun toekomst beheren.

40.000 euro

In de loop der jaren maakte ze ongeveer 40.000 euro naar hem over. Hij besteedde dat geld aan een televisie en telefoon, maar ook aan feestjes, etentjes en reisjes met diverse andere vrouwen waar hij tegelijkertijd ook een relatie mee had. Het slachtoffer kreeg niets. Volgens het OM was er geen sprake van een relatie. De man bezocht haar enkele keren per jaar en zij kwam nooit bij hem thuis. Ze gingen niet uit en zij kende zijn familie niet.

Op de zitting zei de verdachte dat hij zich voor haar schaamde. Wel appte hij haar: over het werk, de klanten, de prijzen. In de vele appgesprekken kon hij haar ook beledigen, vernederen en onder druk zetten. Zo maakte hij misbruik van haar kwetsbare positie. Hij dreigde de relatie te beëindigen als ze niet meer klanten zou regelen en geld zou verdienen.

Schuldig aan mensenhandel

De officier van justitie vond bewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan mensenhandel, door een relatie met haar aan te gaan, een toekomst samen te veinzen, door te dreigen de relatie te beëindigen als ze niet zou doorgaan met het werk en door het geld op te strijken. Ze eiste naast de gevangenisstraf van 36 maanden en het terugbetalen van het geld, in het belang van het slachtoffer een contactverbod met haar voor de duur van vijf jaar.

Door: Nationale Zorggids