Ex-minister van gehandicaptenzaken Rick Brink op 38-jarige leeftijd overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

 

CDA-leider Henri Bontenbal zegt dat de partij verslagen is door het overlijden van Brink. "Rick was geliefd in onze partij. Onvermoeibaar zette hij zich in voor het CDA, ook in moeilijke tijden. Zijn andere grote missie was om mensen met een beperking volwaardig deel te laten zijn van de samenleving. Hij was daarin echt een boegbeeld en een enorme doorzetter."

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder zat hij voor die partij in de gemeenteraad van zijn woonplaats Hardenberg. Brink was zaterdagochtend, een paar uur voor zijn overlijden, nog bij de molen Oelemölle in Hardenberg. Daar verrichte hij de opening van een camerasysteem, waardoor mensen met een beperking vanaf de grond kunnen zien hoe een molen werkt.

Adviseur

Na het stoppen van het 'ministerie van gehandicaptenzaken' bleef Brink betrokken bij KRO-NCRV als adviseur inclusie. Hij adviseerde de omroep en de NPO over de manier om mensen uit achtergestelde groepen te betrekken bij omroepen en programma's.

Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, noemt het overlijden van Brink een enorm verlies. "Ricks optimisme en enthousiasme was echt aanstekelijk", stelt de Twentse politicus op X. Provinciegenote Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging laat weten: "Je hebt gigantisch veel betekend en was een inspiratie voor veel mensen en gehandicapten in het bijzonder. Niet te bevatten…"

Door: ANP