Logo_intrakoop-logo-ggz

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland behaalde in 2015 betere resultaten dan verwacht. Dat jaar kreeg de sector te maken met ingrijpende stelselwijzigingen, maar deze hebben volgens de jaarverslagenanalyse van Intrakoop de resultaten niet negatief beïnvloed. Het gezamenlijke netto resultaat van 190 ggz-instelling lag met 103 miljoen euro een stuk hoger dan het jaar ervoor, toen het om 77 miljoen euro ging. Dit meldt Intrakoop. 

Door de goede resultaten kon een groot deel van de ggz-instellingen hun vermogens- en liquiditeitspositie verbeteren. In totaal is de ggz er op vooruit gegaan, maar toch zijn er individuele organisaties die verlies leden. In 2014 draaiden 46 organisaties verlies, in 2015 waren dat er 13. Organisaties die zich enkel met jeugdzorg bezig houden zijn niet opgenomen in de analyse van Intrakoop. Veel van de jeugdzorginstellingen kampen met dalende omzetten.

Wat betreft personeel deden de ggz-instellingen het goed. In verhouding was er in zowel 2014 als 2015 ongeveer hetzelfde aantal personeelsleden. Wel daalde het aantal vacatures met ongeveer acht procent. Werkgevers hadden ook meer moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel. Van de 3.647 vacatures stonden zo’n 520 posities langer dan drie maanden open.

Door: Redactie Nationale Zorggids