Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Twee hoogleraren stellen dat het strafproces rondom de Friese Ids Idsardi opnieuw bekeken moet worden omdat er grote fouten zijn gemaakt. De antidepressiva die hij nam zou ervoor hebben kunnen gezorgd dat hij ernstige agressie naar anderen toonde, wat versterkt werd door een dubbele dosering en alcoholconsumptie. De opgelegde celstraf van 24 jaar zou buiten proportie zijn. Dit meldt Volkskrant.

In 2008 schoot de Fries drie personen neer, waarvan één kwam te overlijden. Tijdens de strafzaak was al gekeken naar de invloed van antidepressiva op de dader. Hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit deed twee maanden een ‘dubbelblind’ onderzoek bij de man. Op de dagen dat hij antidepressiva kreeg, toonde hij onmiskenbare stemmingsverstoringen, ontremd gedrag en boosheid. Hoewel dit ook tijdens de strafzaak is opgenomen, waren getuige-deskundigen het niet met elkaar eens over de precieze reactie van het lichaam op de pillen.

“Ik vind dat Idsardi met dit vonnis onvoldoende recht is gedaan”, zegt Verkes. “Hij had verminderd toerekeningsvatbaar verklaard moeten worden.” Ook klinisch farmacoloog Anton Loonen, bovendien één van de getuige-deskundigen in deze zaak, vindt dat rechters opnieuw naar de zaak moeten kijken. Mogelijk zou deze zelfs heropend moeten worden.

Rechters zijn nog niet altijd overtuigd van de rol van antidepressiva bij een delict. Idsardi is de eerste Nederlander bij wie de relatie tussen agressie en het middel paroxetine wetenschappelijk is vastgesteld. Paroxetine zit in producten die onder andere onder de merknamen Seroxat en Paxil worden verkocht. Het is niet de eerste keer dat iemand die een moord pleegt beïnvloed zou zijn door antidepressiva. Stewardess Elzelien K. bracht haar man en dochter om het leven en asielzoeker Alasam S. doodde in Baflo zijn vriendin en een politieman. En moeder Grietje S. wurgde haar 2-jarige zoontje en reed met haar 7-jarige dochter ter water in haar auto.

Door: Redactie Nationale Zorggids