Logo_logo_autismeweek

Mensen met autisme laten steeds vaker hun stem horen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt het belangrijk dat die stem ook wordt gehoord. Daarom is het thema van de NVA-Autismeweek 2018: ’luisteren naar autisme’. De Autismeweek duurt van 31 maart tot en met 17 april. Dat meldt NVA. 

Mensen met autisme weten zelf vaak het beste hoe hun talenten en mogelijkheden goed tot hun recht kunnen komen - bijvoorbeeld op school of op de werkvloer. Ook als het gaat om geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen mensen met autisme vaak goed vertellen wat zij nodig hebben. Dankzij de nieuwe Zorgstandaard Autisme valt er voor hen sinds kort ook daadwerkelijk wat te eisen. Bijvoorbeeld dat zij worden geholpen door een psychiater of psycholoog met aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van autisme.

Tijdens de Autismeweek besteedt de NVA ook aandacht aan autisme bij jonge kinderen. Wanneer ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun jonge kind op het gebied van contact, communicatie en spel, is het belangrijk dat zij snel hulp krijgen. Op dit moment duurt het vaak lang voordat die hulp wordt ingezet waardoor de ontwikkeling van het kind onnodig stagneert. 

Hier komt verandering in. Zo is er onder meer een e-learning vroegsignalering ontwikkeld voor huisartsen en jeugdartsen en komt er dit voorjaar een online platform waarop ouders en professionals veel praktische informatie kunnen vinden.

Tijdens de Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Kijk voor alle activiteiten op autismeweek.nl. De Autismeweek 2018 duurt van 31 maart tot en met 7 april 2018.   

Door: Redactie Nationale Zorggids