Opvanghuis, thuis wonen, ambulante hulp

DEN HAAG – De Zeeuwse aanpak voor de jeugdzorg zou landelijk moeten worden ingevoerd, dat stelt PvdA Tweede Kamerlid Albert de Vries uit Middelburg in reactie op een uitzending van Een Vandaag. Dat meldt Omroep Zeeland.

Terwijl in Zeeland het aantal jongeren dat in opvanghuizen geplaatst worden afnam met 50 procent, nam die in de rest van Nederland juist met 8 procent toe. Dit komt omdat jongeren in Zeeland veel vaker thuis behandeld werden.

Het PvdA Tweede Kamerlid heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Daarin stelt hij dat het jeugdzorgbeleid van Zeeland als voorbeeld moet gaan dienen voor de rest van Nederland. 

Ook hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns van de Hogeschool Utrecht vindt dat er te veel kinderen in opvanghuizen worden geplaatst. Volgens hem zou maar 25 procent van de huidige opvangplaatsen nodig zijn, waarvan een groot deel als tijdelijke crisisopvang en een klein deel als langdurige opvang. Ook in Europees opzicht worden in Nederland veel kinderen in opvanghuizen geplaatst, terwijl het beleid is deze juist zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Volgens De Vries zou het beter zijn om het geld wat nu nog aan de opvanghuizen besteed wordt in te zetten in de ambulante hulpverlening en nauwe samenwerking met de ouders. Het past volgens hem goed bij de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten om hier in het vervolg meer rekening mee te houden.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal