Seksuele uitbuiting, minderjarigen, onderschat

ROTTERDAM – Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, blijkt dat het aantal minderjarigen dat seksueel wordt uitgebuit door de overheid sterk wordt onderschat. Dat meldt het AD.

Dit komt doordat de betrokken instanties de voorvallen niet of nauwelijks melden bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Vooral Bureau Jeugdzorg en voogdij-instelling Nidos zouden bij het melden in gebreke blijven. Daarnaast zouden ook marechaussee, politie en Inspectie SZW hun meldplicht niet altijd nakomen. Bovendien wordt meestal de leeftijd van het slachtoffer doorgegeven op het moment dat zij hulp zoeken en niet de leeftijd op het moment dat de uitbuiting begon. Hier kan soms jaren tussen zitten. 

“Als alle instanties correct zouden registreren, wordt het probleem van minderjarigen veel groter dan we nu aannemen”, aldus Dettmeijer. Op basis van de beschikbare cijfers is van de 1222 slachtoffers van mensenhandel 16 procent minderjarig. De meesten van hen (59 procent) hebben de Nederlandse nationaliteit; doorgaans zijn zij slachtoffers van loverboys.  

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal