Normal_kinderopvang_kinderen_knutselen__still_

Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar moet opvang komen die basisscholen de kans geven om eventuele gedrags- en leerproblemen van de kinderen vroeg op te sporen. Daarnaast moet de opvang het talent van kinderen ontwikkelen. Dat stellen de koepel van de basisscholen (PO-Raad), de Brancheorganisatie Kinderopvang, de ondernemersvereniging MOgroep en de gemeenten die het voorstel aan de politiek voorleggen. Dit meldt De Telegraaf. 

Dit bedoeling is dat in dit traject alle Nederlandse basisscholen betrokken worden, zodat de overdracht van de kinderopvang naar het klaslokaal soepel gaat. Normaal gesproken komt een kind pas bij aanvang van zijn of haar schoolcarrière in beeld, maar met dit traject loopt de leerlijn van 0 tot 12 jaar. “Een mens leert in de eerste vijf levensjaren het meest. Basisscholen zouden van alle kinderen moeten weten wat voor kind ze binnen krijgen, zodat de school later op de eerdere kennis kan voortbouwen”, zegt PO-raadvoorzitter Rinda den Besten.

Volgens Den Besten blijft een grote groep kinderen die dreigen een taal- of leerachterstand te krijgen thuis. Als de kinderen dan als 4-jarige op school komen, zijn er al achterstanden opgelopen. “Wij zeggen: zet kindcentra op waarbij de basisscholen mee mogen kijken, zodat een intern begeleider van een school bijvoorbeeld al een 3-jarig kind met gedragsproblemen in beeld heeft. Eén of twee dagen kunnen al een goed beeld geven van het kind.”

Door de wetgeving is het lastig om dergelijke kindcentra op te zetten. Den Besten: “Iemand uit de publieke sector van het onderwijs mag niet ‘meewerken’ in de commerciële opvang. Maar in de wet is ook ruimte om te experimenteren en die vrijheid vragen we van de politiek.”

© Nationale Zorggids