Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Gesloten jeugdzorginstelling Transferium spant een kort geding aan tegen achttien gemeenten in Noord-Holland. Nu Transferium de aanbesteding heeft verloren, is de vrees dat de jongeren in de instelling buiten hun eigen regio worden geplaatst. Een vader van één van deze jongeren heeft geschrokken gereageerd. Zijn suïcidale dochter heeft hulpverleners van Transferium eindelijk in vertrouwen durven nemen en staat binnenkort waarschijnlijk tegenover geheel nieuwe hulpverleners. Lector Peer van der Helm snapt niet waarom gemeenten gespecialiseerde jeugdzorg nog steeds via een aanbesteding regelen. Dit meldt NOS. 

“Deze extreem moeilijke groep jongeren in de gesloten jeugdzorg zou nooit onderwerp van aanbesteding mogen zijn”, bepleit Van der Helm, lector residentiële jeugdzorg. Kinderen die van van de ene naar de andere instelling moeten, hebben geen stabiliteit en vertonen daardoor alleen maar moeilijker gedrag.

Transferium heeft de kinderen en jongeren nog tot 31 december 2018 onder behandeling. Van der Helm denkt echter dat veel vast personeel al eerder op zoek gaat naar ander werk en dat zzp’ers de zorg op zich moeten nemen. Dit betekent niet alleen een verhoogde werkdruk, maar ook een nieuw gezicht voor de kinderen. De lector is van mening dat gespecialiseerde zorg niet aan gemeenten overgelaten moet worden, maar op landelijk niveau geregeld moet worden. Dit geldt ook voor de financiering ervan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids