Normal_klaslokaal345

De speciale school Acato in Rotterdam is opgegeven. De school bood vooral onderwijs aan autistische leerlingen, maar was geen erkende onderwijs- of zorginstelling. De gemeente Rotterdam is van mening dat de kwaliteit van het onderwijs en de veiligheid van kinderen niet voldoende gegarandeerd werden. De school sloot haar deuren en de leerlingen zitten thuis. Alternatief onderwijs dat door de gemeente werd aangeboden, zou niet goed aansluiten bij de kinderen. Het is nu aan de gemeenteraad of en wat er voor actie wordt ondernomen. Dit meldt Trouw.

Nu de kinderen thuis blijken te zitten, wordt opnieuw gekeken naar de mogelijkheden. De gemeenteraad van Rotterdam zegt geen vertrouwen meer te hebben in Acato. Het zou zich niet aan de afspraken houden, er is niet voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig en incidenten worden niet gemeld. De autisme-school is officieel geen onderwijsinstelling, maar wil juist groeien naar de status zorginstelling. Daar is volgens Acato wel tijd en assistentie vanuit de gemeente voor nodig. Oprichtster en school directrice Sas Boot zegt daarin niet de hulp te hebben gekregen van de gemeente die was afgesproken.

Toekomst van kinderen onzeker

Vorige week moest wethouder Bokhove van GroenLinks maar liefst 92 raadsvragen beantwoorden over de sluiting van de Acato. Hieruit werd opnieuw duidelijk dat de gemeenteraad niet voldoende vertrouwen heeft in de school om in de toekomst beter te werk te gaan. Dat houdt in dat de kinderen die daar genoten van onderwijs dat bij hen paste, niet terug kunnen keren naar hun school. Ouders probeerden de raadsleden hun kant van het verhaal te laten inzien. “Acato zal misschien niet aan al jullie regeltjes voldoen, maar het is wel wat deze kinderen nodig hebben: een heel veilige plek”, aldus Nelly van Pelt. Ze zag zichtbaar verbetering toen haar zoon Twan naar de school kon. De toekomst van de kinderen blijft voorlopig onzeker.

Door: Nationale Zorggids