Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

In de regio Haaglanden hebben ruim driehonderd keuters, als gevolg van het personeelstekort, geen schoolartsbezoek gehad. In diverse gemeentes is slechts bij kleuters bij wie problemen vermoed werden, onderzoek gedaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Zo zijn op elf basisscholen in Zoetermeer geen schoolartsbezoeken geweest in groep twee. Als gevolg hiervan zijn deze kinderen niet getest op onder andere lengte, gewicht en ontwikkeling van de motoriek. Door een tekort aan artsen in verband met langdurige ziekte en vertrek werd besloten om deze kinderen niet te testen. Wegens een landelijk tekort aan jeugdartsen was het tevens niet mogelijk vervangers te regelen.

Kleuters met een verhoogd risico waren wel uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Bovendien konden ouders die behoefte hadden aan een gesprek met een arts, wel terecht. 

Gezondheidsonderzoek door jeugdverpleegkundigen

Het personeelstekort is alleen een probleem bij de kleuters. In groep zeven wordt het gezondheidsonderzoek door jeugdverpleegkundigen gedaan. Lise Rientjes, woordvoerder van Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West, laat weten dat er daarvan momenteel genoeg zijn.  

Door: Nationale Zorggids